Onze olijfolie

Premium kwaliteit, familie-productie

Onze Premium EVOO (extra vierge olijfolie) is niet zoals de gemiddelde olijfolie. Het wordt exclusief geproduceerd uit de Koroneiki-olijven van ons familiedomein. Onze olijfolie is altijd van de eerste koude persing en de productie is gelimiteerd. Hierdoor is onze olijfolie van de hoogste kwaliteit en rijk aan polyfenolen voor een bijdragen aan een goede gezondheid. Wij produceren onze EVOO met grote zorg al sinds 1860! Onze olijfolie wordt geproduceerd in de regio Messenia in Griekenland. Deze regio staat bekend om de eeuwenoude traditie van olijfcultivatie.

 

Verwen uw zintuigen met de rijke smaak en aroma. Proef de authenticiteit. Met elke druppel deelt u mee in de premium kwaliteit en erfgoed.

Hoe het gemaakt wordt

Vroege oogst

De oogsttijd en -methode zijn belangrijk en bepalen de kwaliteit van de olijfolie. Bij onze olijfolie kiezen we voor een afweging waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat. Door vroeg in het seizoen groene onrijpe olijven te oogsten, krijgen we weinig olijfolie, maar zit het vol met polyfenolen (antioxidanten). Laat oogsten van overrijpe olijven levert meer olijfolie op, maar van mindere kwaliteit. door een lagere gehalte polyfenolen.

 

Wij oogsten de olijven met de hand volgens de traditionele methode die al sinds de oudheid wordt gebruikt. Dit is een zware en arbeidsintensieve taak. We gebruiken speciale apparatuur om de olijven schoon en onbeschadigd te verzamelen. Net als elk ander fruit, oxideren beschadigde olijven wanneer hun schil wordt gekneusd, en verminderen daarmee de kwaliteit van de olijfolie.

 

Vervolgens worden onze olijven verpakt in milieuvriendelijke jutezakken. Jute is een 100% natuurlijk en duurzaam materiaal. Daarna worden de olijven snel getransporteerd naar de olijfmolen waar ze vrijwel direct geperst worden.

Vers geoogste groene onrijpe Koroneiki-olijven in jute zak op het Vassiliadis-Drekolias familiedomein.

Vers geoogste groene onrijpe Koroneiki-olijven in jute zak op het Vassiliadis-Drekolias familiedomein.

Olijfolieproductie

In de olijfmolen wordt onze olijfolie uitsluitend vers geproduceerd via eerste koude persing om een hoge kwaliteit en een rijke smaak en aroma te garanderen. De olijven worden daar gewassen en naar een stalen maalmachine gestuurd die ze tot olijvenpasta vermaalt. In elke tank wordt de olijvenpasta gemalen door roterende stalen messen om de olijfoliedruppeltjes samen te laten bundelen. Vervolgens wordt de olijfolie door middel van centrifugatie gescheiden van het afval (olijfvruchtvlees, schil en pit) en water. Daarna wordt de olijfolie opgeslagen in roestvrijstalen tanks voordat de olijfolie gebotteld wordt.

Vers geperste olijfolie na centrifuge.

Wat maakt onze extra vierge olijfolie premium?

Koude persing

Onze olijven worden koud geperst bij een temperatuur van maximaal 27°C om de maximale hoeveelheid antioxidanten, polyfenolen en vitamines te behouden waaraan EVOO gezondheidsvoordelen ontleent. Producenten van inferieure kwaliteit olijfolie verhitten de olijven tijdens het persproces om de olie-extractie te maximaliseren, maar daarbij gaan antioxidanten, polyfenolen en vitamines verloren. Bij OLIVE LEGACY doen we geen concessies aan kwaliteit.

Eerste persing

Eerste persing betekent dat de olijven slechts eenmaal zijn geperst om onze extra vierge olijfolie te produceren. Olijfolie van inferieure kwaliteit is afkomstig van het verder persen van het restproduct van olijven van de eerste persing. Verdere olijfolie extractie gebeurd door verhitting en chemische bewerking om geraffineerde olijfolie te verkrijgen. Deze olijfoliën van lagere kwaliteit, vaak aangeduid als 'traditioneel', hebben geen van de gezondheidsvoordelen dat extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit heeft.

Vroege oogst

Onze olijven worden vroeg geoogst (okt-nov) om een premium EVOO te produceren. Door niet te wachten tot de olijven volledig rijp zijn (dec-jan), hebben we een lagere opbrengst, maar een hogere kwaliteit EVOO. Onze premium EVOO biedt gezondheidsvoordelen, omdat het rijk is aan antioxidanten, polyfenolen en vitamines, terwijl olijfolie uit een late oogst hiervan minder bevat.

Familiedomein

De EVOO van OLIVE LEGACY wordt exclusief geproduceerd van koroneiki-olijven op ons familiedomein. Op deze manier kan ons familiebedrijf altijd de kwaliteit van onze premium olijfolie bewaken. Proef de authenticiteit van onze premium extra vierge olijfolie. Met elke druppel deel je in ons rijke erfgoed, de erfenis van onze voorouders.

Kwaliteitszegel Kalamata olijfolie BOB-status

Onze olie heeft de status van Kalamata Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), een kwaliteitszegel van de Europese Unie (EU). De Kalamata BOB-status is uniek en regiospecifiek: het wordt alleen geproduceerd in de regio Messenia waarvan Kalamata de hoofdstad is. Wettelijk mag de zuurgraad (vrije vetzuren) van extra vierge olijfolie niet hoger zijn dan 0,8%. Kalamata BOB-olijfolie heeft echter nog strengere eisen: de zuurgraad mag niet hoger zijn dan 0,5%. Hoe lager de zuurgraad van de olijfolie, des te hoger is de kwaliteit. We zijn er trots op dat OLIVE LEGACY EVOO een vrije zuurgraad heeft van maximaal 0,3%!