Klasssieker aller tijden

Olijfolie is typisch Grieks. Het verhaal in Messenia is zo oud als Griekenland zelf. Voor ons siert olijfolie al 5.000 jaar ons sociaal, cultureel en economisch leven. Griekenland wordt gevierd als een van de eerste regio's waar de olijventeelt plaatsvond en Messenia is hierin een pionier geweest. Messenia staat sindsdien bekend om de productie van extra vierge olijfolie van uitstekende kwaliteit. De uitstekende kwaliteit wordt zelfs erkent en beschermd door de Europese Unie door middel van de Kalamata BOB-status (Kalamata Beschermde Oorsprongsbenaming).  

 

De blijvende erfenis van olijven is onlosmakelijk met de mensen verbonden in onze cultuur. In Griekenland, en Messenia in het bijzonder, heeft de olijventeelt altijd de authentieke manier van leven gekenmerkt. De olijfboom en zijn gekoesterde olijfolie en olijfvruchten hebben geregeerd in ons leven en dat van onze voorouders vóór ons. Ze zijn dus allen de iconen van ons eeuwenoude erfgoed. Een goed voorbeeld hiervan is de hiernaast afgebeelde 6e-eeuwse v. Chr. amfora (kruik).

 

De tijdloze traditie van Messenia in de olivicultuur is goed gedocumenteerd door onderzoek en archeologische opgravingen. In het Paleis van Nestor, de legendarische koning van Pylos, wiens avonturen in de Trojaanse oorlog door Homerus werden bezongen, is het bewijs van het vroege belang van de olijfolie ontdekt. In de oude koninklijke archieven hebben experts enkele van de vroegst geregistreerde informatie over de productie en handel van olijfolie in Griekenland ontdekt. Deze gegevens, bestaande uit kleitabletten, werpen een licht op de vroege handel in olijfolie in de Middellandse Zee. Om goede redenen werd olijfolie uit Messenia beschouwd als een zeer gewaardeerd luxe goed dat in veel landen gewild was. Daarom was voor het Oude Griekenland, een maritieme natie, de export van olijfolie lucratief, waardoor Pylos en andere Griekse steden welvarend werden.

Mannen oogsten olijven (amfora uit de 6e eeuw v.Chr.). Foto: Photo Scala, Florence.